dr παυλος κονδυλης | τεστ παπ

Το τεστ Παπανικολάου υγρής φάσης είναι ένα εξελιγμένο τεστ Παπανικολάου. Με τη μέθοδο αυτή:

  1. τα κύτταρα του τραχήλου συλλέγονται με ένα ειδικό βουρτσάκι και το βουρτσάκι τοποθετείται σε ένα φιαλίδιο με ειδικό υγρό.
  2. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο και με την κατάλληλη επεξεργασία τα κύτταρα απομονώνονται από τις λοιπές προσμίξεις (βλέννη, αίμα κλπ). Έπειτα στρώνονται στο πλακάκι σε μια απλή στιβάδα και γίνεται ο έλεγχος στο μικροσκόπιο.

Για ποιο λόγο, όμως, υπερτερεί το τεστ Παπ υγρής φάσης;

 

1)Oταν γίνεται το κλασικό τεστ Παπανικολάου ένα μεγάλο μέρος του δείγματος παραμένει στη βούρτσα ή στη σπάτουλα κατά την επίστρωση και δεν ελέγχεται. Επίσης, τα κύτταρα στο πλακάκι μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται και αυτό δυσκολεύει τη διάγνωση. Αυτοί οι παράγοντες, μειώνουν τη διαγνωστική ακρίβεια της κλασικής μεθόδου σε σχέση με τη μέθοδο υγρής φάσης.

 

2)Aπό το υγρό του φιαλιδίου μπορούμε να προχωρήσουμε στον έλεγχο για στελέχη του ιού ΗPV (HPV DNA TEST), ειδικά σε γυναίκες που παρουσιάζουν αλλοιώσεις κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου. Αν αποκλειστεί ΗPV- λοίμωξη τραχήλου, εφησυχάζουμε για την πορεία της αλλοίωσης μια και ο ιός αυτός είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούμε να την παρακολουθούμε.

Επίσης, οι αλλοιώσεις στις οποίες απομονώνονται στελέχη του ιού ΗPV που έχουν χαμηλή επιθετικότητα, έχουν καλύτερη πρόγνωση από αυτές στις οποίες ανιχνεύονται στελέχη μεγάλης επιθετικότητας.

 

Οι τιμές του τεστ Παπ υγρής φάσης είναι πλέον ελκυστικές . Το συνιστώ σε όλες τις γυναίκες και ειδικά σε αυτές που παρουσιάζουν παθολογικά τραχηλικά επιχρίσματα για μια καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση.