dr παυλος κονδυλης | γυναικολογική εξέταση

Αναλυτικά, ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

1) Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ): Σήμερα, κάθε γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το κλασικό τεστ Παπ, και το νεότερο τεστ Παπ υγρής φάσης (Thin Prep), που είναι πολύ πιο ακριβές από το κλασικό.

Η εξέταση βασίζεται στη λήψη κυττάρων με ειδικά βουρτσάκια από την εξωτερική επιφάνεια αλλά και από το εσωτερικό του τραχήλου, τα οποία στέλνονται προς εξέταση σε Κυτταρολόγο, προκειμένου να εντοπιστεί εάν υπάρχουν πιθανές αλλαγές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων, οι οποίες προηγούνται κατά πολλά χρόνια από την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου.

Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν, επίσης, να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.  Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς και η χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

2) Διακολπικό υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα αυτό, που γίνεται από τον κόλπο, έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων από τον εξωτερικό υπέρηχο. Εκτελείται, προκειμένου να εντοπιστεί ενδεχόμενη παθολογία της μήτρας και των ωοθηκών, όπως για παράδειγμα οι κύστεις των ωοθηκών, τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας καθώς και τυχόν ανατομικές ανωμαλίες.

Επιπλέον, το διακολπικό υπερηχογράφημα μας δίνει τη δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες για το αναπαραγωγικό δυναμικό της γυναίκας, παρακολουθώντας για παράδειγμα την ωορρηξία της.

 

3) Γυναικολογική εξέταση:

 

Η εξέταση περιλαμβάνει την εξωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την εσωτερική (από τον κόλπο) ψηλάφηση της μήτρας και των ωοθηκών. Μέσω της γυναικολογικής εξέτασης αποκλείονται πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως φλεγμονές, τοπικές λοιμώξεις, συγγενείς ανωμαλίες αλλά και γυναικολογικοί όγκοι.

Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα χλαμύδια, δεν εμφανίζεται ποτέ σύμπτωμα και η διάγνωση τίθεται μόνο εργαστηριακά ή κλινικά από τη γυναικολογική εξέταση.

Οι παθήσεις αυτές δεν είναι σπάνιες και η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να διασώσει στο ακέραιο το αναπαραγωγικό μέλλον της ασθενούς. Παράλληλα, η εξέταση του κόλπου μπορεί να αναδείξει καθημερινά προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας, τα οποία η ίδια δυσκολεύεται, λόγω αμηχανίας της, να εξωτερικεύσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι 60% των γυναικών που παρουσιάζουν οποιαδήποτε μορφή ακράτειας, «την  κρύβουν» ακόμα και από τον θεράποντα ιατρό τους! Η απλή αυτή εξέταση, όμως, μπορεί να τις βγάλει από το  αδιέξοδό τους και να τους χαρίσει μία υγιή καθημερινότητα.

4) Έλεγχος μαστών: Κατά τον ετήσιο, γυναικολογικό έλεγχο, αν μία γυναίκα είναι μικρότερη από 40 ετών, τότε γίνεται ψηλάφηση. Αν κατά την ψηλάφηση υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, τότε συστήνεται υπερηχογράφημα και/ή μαστογραφία. Το υπερηχογράφημα των μαστών είναι μία εύκολη, γρήγορη εξέταση που συμπληρώνει τη μαστογραφία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις «πυκνών» μαστών.

Για τις γυναίκες που έχουν υπερβεί το 40ο έτος συστήνεται μαστογραφία και ψηλάφηση μαστού.

Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού συστήνεται η διενέργεια πρώτης μαστογραφίας στα 35 έτη και έκτοτε ετησίως.

Η ψηλάφηση των μαστών πραγματοποιείται με σκοπό να βρεθούν πιθανά μορφώματα στο μαστό.

Ο έλεγχος των μαστών περιλαμβάνει και την αυτοεξέταση, όπου ο/η γιατρός σας εκπαιδεύει, προκειμένου να μπορείτε να ψηλαφίζετε μόνη σας το στήθος σας, συνήθως μία φορά τον μήνα.

Μία νέα τεχνική, που αποτελεί ισχυρό όπλο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, είναι η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία (Ultra Fast Breast MRI), της οποίας ο συνδυασμός με τη μαστογραφία έχει ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη τουλάχιστον διπλάσιων καρκίνων σε σύγκριση με την τρέχουσα πρακτική.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η συστηματική επίσκεψη στον γυναικολόγο και η προσεκτική εξέταση οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καταστάσεων που ενδέχεται να προβληματίσουν τη σύγχρονη γυναίκα και να συμβάλλουν έτσι στη διατήρηση της καλής της υγείας.